Skip to main content
Rehber

Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı (BEP)

By Nisan 29, 20234 Comments
Av. Deniz Yazgan Şenay

Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinin 4. maddesi bağlamında, eğitim planının bireyselleştirilmesi, özel eğitimin temel ilkelerinden birini oluşturur. Uygulamada, sözel olmayan (konuşmayan) otistik çocuklar için çocuğun şarkı söylemesini, nota eğitimi verilmemiş çocuğun nota okumasını taahhüt eden planlarla karşılaşılabilir. Sınıfta öğrenim gören nöroçeşitli çocukların hepsine çok benzer veya aynı planların hazırlandığı fark edilebilir. Bu bağlamda, ebeveyn kendisine imza sürecinde, sonuç metni olarak sunulan BEP’i imzalamayı reddedebilir ve yenilenmesini isteyebilir.

Bu bağlamda dayanak olan bir diğer hüküm Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinin 16. maddesinde bulunur. “Özel eğitim okul ve sınıflarında eğitim gören öğrencilerin değerlendirilmesinde, öncelikle bireyselleştirilmiş eğitim planlarında konulan amaçların gerçekleştirilmesi esas alınır.” Yanlış plan, öğrencinin doğru değerlendirilmemesine ve Anayasanın 42. maddesi ile güvence altına alınan eğitim ve öğrenim hakkının ihlali anlamına gelir.

Türkiye’deki eğitimin düzenlenmesindeki temel norm niteliğindeki Milli Eğitim Temel Kanunu’nun emredici hükmü bağlamında, hiçbir nöroçeşitli çocuğun içi doldurulmamış ve bireyselleştirilmemiş eğitime mahkûm edilmesi kabul edilemez. Özel eğitim, çocuğun varoluşunu reddetmeye ve engeli sönümlemeye odaklanamaz. Bu bağlamda, bireyselleştirilmemiş eğitim planlarını reddetmek, imzadan imtina etmek ebeveynin hakkıdır.

4 Comments

Yorum Bırak